تأکید رئیس سازمان امور عشایر ایران بر نقش راهبردی عشایر در خودکفایی و امنیت زیستی کشور
رئیس سازمان امور عشایر ایران با بیان جایگاه ممتاز جامعه عشایری در اقتصاد، محیط زیست و فرهنگ، خواستار حمایت جدیتر از این قشر تولیدکننده شد.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل امور عشایر آذربایجان شرقی، جهانبخش میرزاوند در نشست شورای عشایری استان آذربایجان شرقی با اشاره به نقش بیبدیل عشایر در پایداری کشور اظهار داشت: عشایر، مرزداران بیمنت، حافظان محیط زیست و تولیدکنندگانی کارآمد از منظر بهرهوری هستند. اگر این جامعه مولد نباشد، ضریب وابستگی کشور افزایش خواهد یافت.
وی با تأکید بر لزوم حمایت از تولید داخلی در مسیر تحقق اقتصاد بدون نفت، صنایعدستی را یکی از ستونهای این راهبرد دانست و افزود: عشایر ۳۵ درصد صنایعدستی کشور را تولید میکنند و ظرفیت بکر گردشگری در زندگی آنان، از جمله طبیعت، ورزش، آیینها و پوشش سنتی، جذابیت بالایی برای گردشگران داخلی و خارجی ایجاد کرده است که در این راستا سیاستگذاری در حوزه گردشگری عشایری باید از مسیر متولی اصلی آن یعنی سازمان امور عشایر که شناخت دقیق از تقسیمات ایلی، ایلراهها و ساختار زیستی دارد، عبور کند.
میرزاوند در ادامه به طرح زنجیره تولید گوشت قرمز اشاره کرد و گفت: تکمیل این زنجیره نیازمند عزم ملی در سطح دولت و مجلس است؛ چراکه با کاهش هزینهها، ارتقای بهرهوری، بهرهگیری از خوراک دام و دانشبنیانسازی فرآیند تولید، میتوان از ذخایر ژنتیکی ارزشمند دام عشایر صیانت کرد. اما در نقطه عرضه، فشار قیمت موجب شکست زنجیره میشود. بنابراین یا باید خرید تضمینی تعریف شود، یا امکان صادرات فراهم گردد؛ در غیر این صورت، واردات گوشت قرمز که هزینه ارزی سنگینی دارد، جای تولید داخلی را خواهد گرفت.
رئیس سازمان امور عشایر با انتقاد از وضعیت خدماترسانی به جامعه عشایری اظهار داشت:
متأسفانه تنها تعداد معدودی از دستگاههای اجرایی بهطور جدی به وظایف خود در قبال عشایر عمل میکنند. یکی از نیازهای مهم این مناطق، تأمین خدمات پایه سلامت است و از همینرو انتظار میرود با استقرار بهورزان در مناطق عشایری، فرآیند شناسایی و پاسخ به نیازهای بهداشتی این جامعه با جدیت دنبال شود.
میرزاوند اظهار داشت«بیش از ۸۰ درصد آب شرب مناطق عشایری از طریق سدهای ذخیرهای تأمین میشود. در شرایطی که این دسترسی مختل یا محدود شود، دام ناچار به خروج از مسیرهای سنتی چرای خود شده و این مسئله علاوه بر افزایش فشار به زیستبوم، ریسک وقوع آتشسوزی در مراتع را نیز به شدت بالا میبرد.»
وی تأکید کرد: «مراتعی که بر اثر آتشسوزی از بین میروند، گاه تا ۲۰۰ سال نیز قابلیت احیای کامل خود را از دست میدهند. این در حالی است که حفظ پوشش گیاهی در مناطق عشایری، نهتنها برای معیشت دامداران حیاتی است، بلکه نقش مؤثری در کنترل فرسایش خاک، تولید اکسیژن و تثبیت اقلیم محلی دارد.»
رئیس سازمان امور عشایر ایران بر لزوم در نظر گرفتن شاخص محرومیت در تخصیص اعتبارات تأکید کرد و گفت: بسیاری از شاخصهای نابرخورداری شهرستانها مربوط به مناطق عشایری است و در تعامل بیندستگاهی، همه نهادها از منابع طبیعی تا محیط زیست و نهادهای امنیتی باید مشارکت کنند.
جهانبخش میرزاوند، با اشاره به تفاوت چشمگیر هزینه تأمین آب شرب در مناطق مختلف کشور اظهار داشت: «بر اساس اعلام شرکت آبفای کشور، قیمت تأمین هر مترمکعب آب شرب برای شهرها حدود یک هزار و ۷۰۰ تومان، برای روستاها یک هزار تومان و برای جامعه عشایری که اغلب از طریق تانکر تأمین میشودحدود ۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان است.»
وی در پایان با اشاره به ظرفیت انرژی خورشیدی خواستار اختصاص اولویت نیروگاههای خورشیدی به عشایر شد.