رفتن به محتوای اصلی
تاریخ بروز رسانی: ۲۰۱۷-۰۹-۱۴

فراورده های دامی

از فراورده های دامي عشاير تامين گوشت قرمز اعم از گاو ،گوسفند ، بز و شتر مي باشد كه در اقصي نقاط ايران از اين حيث تغذيه مي شوند و بعلت چريدن حيوانات و احشام در نقاط كوهستاني و مناسب از كيفيت و طعم بهتري نسبت به ساير گوشت احشام دارد .
از پوست و پشم حيوانات عشاير در صنايع كفاشي ، ريسندگي و بافندگي و ساير توليدات استفاده مي گردد و همچنين از آن استفاده سر شماري مي گردد .
از ديگر فراورده هاي دامي عشاير ، شير ، كره ، روغن حيواني ( از تبخير كره خالص ) بدست مي آيد و همچنين پنير كه يك نوع مخصوص آن پنير خيكي ميباشد كه پنيرهاي تازه را داخل پوست گوسفند قرار ميدهند و آنرا مي بندند ( بصورت فشرده )و آنرا تا سال آينده مورد استفاده قرار مي دهند كه به آن (( متال پنيري گويند )) و آن خيك مخصوص را در عشاير (( متال )) گويند . جالب است بدانيد از دم اسبها براي ساختن الك و غربال و همچنين از بهترين و بلندترين موي دم اسبها برا ي ساختن آرشه ويلن و كمانچه استفاده مي كنند و بالاخره اينكه كليه محصولات دامي عشاير مصارف صنعتي و خوراكي و پوشاكي دارد .
         
پرورش زنبور عسل و توليد عسل نيز از توليدات دامی عشاير آذربايجان محسوب می شود كه بدليل دسترسي به طبيعت بكر و تنوع گونه های گياهی و وفور گل و گياه در دامنه هاي سهند و ... عسل مربوط به آن از طعم و عطر بسيار خاصي برخوردار مي باشد.
ساج چوركي ( نان ساجي): ساج عبارت است از يك ورقه مسي يا نوع فلز مرغوب ديگريكه بصورت سيني بزرگ كه داخلش تقريبا بصورت بشقاب گود
بوده است و قطر آن حدود ۶۰-۸۰ سانتي متر است كه عشاير آرد گندم را خمير مي كنند تا ور بيايد سپس آنرا بر روي ساج كه قبلا توسط اجاق موجود در وسط آلاچيق داغ شده بود قرار ميدادند و خمير پهن شده توسط وردنه پخته مي شد و بصورت نان ساجي بسيار لذيذ در مي آيد كه در بعضي از نقاط روستايي و عشاير نشين به آن (( يوخا)) می گويند .
 

 

تصویر
تولیدات دامی